2247-A Ulusal Lider Araştırmacılar Programı, bilimsel/teknolojik alanlarda ülkemiz açısından çığır açıcı nitelikte gelişmeler sağlamaya yönelik hedefler içeren, alanında önemli boşlukları giderebilme ve araştırmacılara yeni bir bakış açısı kazandırabilme fırsatı sunan, önemli bir keşif ve/veya buluş yapma potansiyeli olan projelere ve bu projeleri gerçekleştirecek olan yurt içindeki bilim insanlarına destek vermeyi amaçlar. Bu çağrı duyurusu, programa başvuran ve/veya bu program kapsamında desteklenen araştırmacılar ile ilgili işlem ve yükümlülükleri kapsar.

Bu program kapsamında aşağıdaki kalemlerde hibe desteği verilir.

• Araştırma desteği
  • Proje yürütücüsüne verilecek Proje Teşvik İkramiyesi (PTİ)
  • Burs desteği (en fazla 5 doktora öğrencisi/doktora derecesine sahip kişiler için)
  • Projenin yürütüldüğü kurum/kuruluşa Kurum Hissesi

Destek Miktarı ve Süresi

Program kapsamında tanımlanan destek kalemlerine yönelik destek miktarları programın web sayfasında yer almaktadır. Destek süresi 36 aydır. Proje yürütücüsünün araştırmasını destek süresi içerisinde bitirmesi esastır. Proje süresi, toplam sürenin en fazla yüzde yirmi beşine kadar uzatılabilir. Proje yürütücüsünün, bu yöndeki gerekçeli başvurusu, ilgili Grubun Yürütme Kurulu’nun uygun bulması halinde Başkanlık onayı ile karara bağlanır. Bu sürenin aşıldığı durumlar Yönetim Kurulu tarafından karara bağlanır. Araştırma desteği bütçesi için ek ödenek verilmez. Proje sözleşmesinde belirtilen bitiş tarihinden sonra ek süre ve ek ödenek talebi yapılamaz. Toplam destek tutarı, araştırmanın yürütüleceği kurum/kuruluşun açacağı proje özel hesabına transfer edilir.

Başvuru Koşulları

Bu program kapsamındaki araştırma projelerinde proje yürütücülerinin doktora/tıpta uzmanlık derecesine sahip olması ve aşağıda a, b, c, ç bendlerinden en az 2’sini sağlaması gerekmektedir:

a. Yürütücünün yayın sayısının en az 5 olması koşuluyla tüm yayınlarının en az %50’sinin en fazla atıf alan %25’lik dilimde bulunan dergilerde yer alması
b. Yürütücünün son 5 yılda en az 1 yıl süresince bulunduğu kurumun, başvuru tarihinden itibaren son 3 yılın herhangi bir yılında;

• QS veya THE Dünya Üniversite Sıralaması kapsamında alan bazındaki sıralamalarda ilk 100 üniversite arasında olması veya
  • Scimago kamu araştırma enstitüleri/kurumları sıralamasında ilk 250 kurum arasında yer alması veya
  • AB Ortak Araştırma Merkezi’nce yayınlanmış “Dünyada En Çok Ar-Ge Harcaması Yapan İlk 2500 Şirket” sıralamasında yer almış olması

c. TÜBİTAK Bilim veya TÜBİTAK Özel ödülü veya TÜBA Akademi Ödülü alınmış olması
ç. Yürütücünün tamamlanmış Avrupa Araştırma Konseyi (European Research Council-ERC) projesi olması veya Ufuk 2020 kapsamında araştırma ve yenilik aksiyonu (RIA) projelerinde koordinatör olarak yer almış olması

Bir yürütücü bu programa aynı anda birden fazla proje önerisi ile başvuru yapamaz. 2232 Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı kapsamında desteklenmekte olan araştırmacılar bu programa başvuru yapamaz. Yürütücünün tekrar bu destekten faydalanabilmesi için bir Avrupa Araştırma Konseyi (European Research Council-ERC) projesini başarı ile tamamlaması beklenmektedir. Yürütücünün Türkiye’de yerleşik bir üniversite veya 6550 kapsamında yeterlilik almış araştırma altyapılarında veya kamu araştırma enstitülerinde çalışıyor olması gerekmektedir.

Başvuru Belgeleri

• Proje öneri formu (Gerçekleştireceği araştırmalar için ileriye dönük üç yıllık planlamayı içerir)
  • Güncel özgeçmiş
  • Başvuru koşullarını sağladığına dair sunulacak belgeler
  • En son öğrenime ilişkin diploma veya mezuniyet belgesi
  • Başvuru öncesinde Araştırmacı Bilgi Sistemi (ARBİS) kaydı mutlaka güncellenmelidir.

Başvuru Yöntemi

Başvurular, çağrı duyurusunda ilan edilen tarihler içerisinde e-bideb.tubitak.gov.tr adresi üzerinden çevrimiçi olarak yapılır.

Başvuru sistemine yüklenecek belgelerin Türkçe olması gerekmektedir. Ancak, proje yürütücüleri, gerekçelerini açıklayarak zorunlu olduğunu belirttikleri durumlarda proje önerilerini İngilizce olarak sunabilirler. Başvuru aşamasında belgelerin sisteme yüklenmesi yeterlidir, ayrıca BİDEB’e ulaştırılması gerekmez. Değerlendirme yalnızca sisteme yüklenen belgeler üzerinden yapılmaktadır. Bu nedenle her bir koşula ilişkin belge, açık ve belirlenen içerikte olacak şekilde başvuru formları aracılığıyla sisteme yüklenmelidir. (Yalnızca web sayfası linki içeren belgeler dikkate alınmayacaktır) Destek almaya hak kazanan kişilerin destek kararının açıklanmasından sonra istenilen belgeleri TÜBİTAK BİDEB’e ulaştırması gerekmektedir. Başvuru geri çekme işlemi her aşamada yapılabilir. Geri çekme işlemi için başvuru yılı ve dönemini belirten ıslak imzalı bir dilekçenin TÜBİTAK BİDEB adresine gönderilmesi gerekmektedir. Dilekçenin TÜBİTAK BİDEB’e ulaşmasını takiben güncelleme işlemi yapılır.

Çağrı Takvimi

Başvuru Dönemi Çağrı Açılış Tarihi Çağrı Kapanış Tarihi
2020 02/03/2020 03/04/2020

Ulusal Lider Araştırmacılar Programı 2020 Çağrısı hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.