İlim Yayma Vakfı tarafından bilimsel çalışma yapanların desteklenmesi amacıyla bu yıl ilk kez düzenlenen “İlim Yayma Ödülleri”nde 300.000 TL'lik büyük ödülün sahibi "molekülünden sentezine, formülasyonundan üretimine kadar her şeyiyle kendilerine ait olan yerli ilaç" projesi ile Üniversitemiz Genetik ve Biyomühendislik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fikrettin Şahin oldu. 758 başvuru arasından belirlenen akademi ödüllerinde, kriterler arasında; özgünlük, uygulanabilirlik, atıf alma durumu, akademik yetkinlik gibi kriterler bulunuyor. 

Prof. Dr. Fikrettin Şahin Kimdir?

1968 yılında Erzurum’da doğdu. 1989’da Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü’nden Fakülte Birincisi olarak mezun oldu. 1994’de The Ohio State University College of Food Agricultural and Enviromental Sciences Department of Plant Pathology’den yüksek lisans ve 1997’de doktora derecesini aldı. 1997-1998’de The Western Ontario University'de doktora sonrası araştırmacı olarak çalıştı. 1999'da Atatürk Üniversitesi'nde Yrd. Doç. olarak göreve başladı. 2000’de Doçent ve 2005 yılında Profesör ünvanını aldı.

Prof. Dr. Fikrettin Şahin’in şimdiye kadar yürüttüğü bilimsel araştırmalar kapsamında 300'den fazla bilimsel makale ve bildiri, birçok sayıda kitap ve kitap bölümü yazarlığı, 100'den fazla patent başvurusu ve Üniversitemiz bünyesinde kurduğu 250 civarında labaratuvar vardır. Şahin'in, klinik, gıda, çevre ve bitki orijininli mikroorganizmaların moleküler tanısı ve karekterizasyonu ve endüstriyel kullanımı olan biyolojik formülasyonların geliştirilmesi, antimikrobiyal malzeme geliştirilmesi ve üretimi, kök hücre, gen tedavi ve kanser konusunda bilimsel çalışmaları ve akademik hayatı boyunca yaptığı bilimsel çalışmalarla ulusal ve uluslararası kurumlar tarafından layık görülen çeşitli ödülleri bulunmaktadır.

Prof. Dr. Şahin halen Yeditepe Üniversitesi'nde Mühendislik Fakültesi Genetik ve Biyomühendislik Bölüm Başkanı, Biyoteknoloji Enstitü Müdürü, Ar-Ge ve Analiz Merkez Laboratuvarları Koordinatörü olarak görev yapmaktadır. 2012 yılında Türkiye Bilimler Akademi (TÜBA) Asli üyesi, 2013 yılında TÜBA Konsey üyesi ve 2015 yılında Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı Yönetim Kurulu üyesi (TÜSEB) seçilmiştir.