TÜBİTAK UME Medikal Metroloji Laboratuvarı ve Sıcaklık Laboratuvarı tarafından hayata geçirilen Kızıl Ötesi Kulak Termometresi (IRET) Referans Kalibrasyon Sistemi için TÜBİTAK Teknoloji Transfer Ofisi Başkanlığı ve Yeditepe Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi (YUTTO) vasıtası ile TÜBİTAK ve Yeditepe Üniversitesi arasında lisans sözleşmesi imzalanmıştır.

TÜBİTAK UME’nin ilk teknoloji transferi olması açısından önem kazanan Kızıl Ötesi Kulak Termometresi (IRET) Referans Kalibrasyon Sisteminin fikri mülkiyet hakları Yeditepe Üniversitesi’ne bu sözleşme ile lisanslandı.

Bu transfer sayesinde Yeditepe Üniversitesi Fizik Bölümü Metroloji ve Kalibrasyon Laboratuvarı (YUKAL),  Kızıl Ötesi Kulak Termometresi (IRET) ile kızılötesi kulak termometrelerinin kalibrasyonlarını ilgili standartlara uygun olarak ve izlenebilirlik zinciri dahilinde yapabilecek cihazı yerli ve milli olarak üretecektir.

Üretilecek cihaz sayesinde, dokunmadan ölçüm yapabilen kızıl ötesi kulak termometrelerinin ölçüm sonuçları daha kesin ve tutarlı olurken, pandemi döneminde sağlık çalışanlarımızın teşhis aşamasında faydalandıkları vücut sıcaklığı ölçümleri için  doğru sonuçlarda elde edilebilecektir. Kullanım alanları sadece hastaneler ve tıbbi merkezlerle kalmayacak aynı zamanda temassız şekilde hassas sıcaklık ölçümü gerektiren çeşitli araştırma geliştirme merkezleri ve kalibrasyon laboratuvarları sayesinde uluslararası projelerde kullanılabilecektir.

Cihazın üretimi neticesinde, Yeditepe Üniversitesi  ve  Yeditepe Üniversitesi Fizik Bölümü (YUKAL) ile sanayi arasındaki mevcut bağlar daha da güçlenecek böylelikle kalkınma planında yer alan hedeflere ulaşmamız da mümkün olacaktır.

Detaylar için tıklayınız.